Forebyggelse af følgesygdomme i øjnene
Skader i øjnene kan forebygges ved regelmæssige øjenundersøgelser. Et stabilt blodsukker og blodtryk forebygger også øjenforandringer.
Der er meget man kan gøre for at forebygge, at forandringer i øjnene opstår eller bliver så alvorlige, at de påvirker synet.
Et normalt og stabilt blodsukker, regelmæssige undersøgelser af øjnene, et normalt blodtryk og at undgå rygning hjælper alle til at forebygge forandringer og sygdomme i øjnene.
Normalt og stabilt blodsukker
Et højt blodsukker over tid belaster blodkarrene i øjnene. Men også udsving i blodsukkeret og for lavt blodsukker kan påvirke øjnene og bør derfor så vidt muligt undgås. Et normalt og stabilt blodsukker er derfor med til at forebygge forandringer i øjnene.
Det er vigtigt at være opmærksom på:
- Langtidsblodsukkeret (HbA1c), som bør ligge under 53 mmol/mol
- Udsving i blodsukkeret i løbet af dagen.
Hvis man har fået konstateret nethindeforandringer, vil man på øjenfotos kunne se, at forandringerne ofte forsvinder igen, når blodsukkeret bliver bedre reguleret.
Øjnene kan tage skade, hvis blodsukkeret sænkes hurtigt. Hvis man har haft et for højt blodsukker, er det derfor vigtigt at lægge en plan med sin behandler for at sikre, at blodsukkeret sænkes langsomt,
Regelmæssige øjenundersøgelser
Forandringer i øjnene kan behandles, hvis de opdages i tide. Når man har diabetes, er det derfor vigtigt, jævnligt at få sine øjne undersøgt. Des tidligere forandringerne opdages, jo hurtigere kan de behandles, så man undgår synstruende forandringer på øjets nethinde
Undersøgelsen af øjnene indebærer blandt andet en fotografering af øjets nethinde. Fotograferingen kan vise forandringer i øjet, som man ellers ikke selv kan se eller mærke, selvom de allerede kan være behandlingskrævende.
Regelmæssigt undersøgelse af øjets nethinde giver behandleren et godt grundlag for at opdage eventuel udvikling af forandringer.
Man bør gå til kontrol med 1-2 års mellemrum. Hvis ens diabetes ikke er velbehandlet, eller der er tegn på begyndende forandringer, vil det være nødvendigt at blive undersøgt oftere.
Personer med type 1-diabetes bør henvises til deres første øjenundersøgelse fem år efter diagnosen, dog tidligst ved det fyldte 12. år.
Sådan foregår en øjenundersøgelse
Synsmåling
Øjnenes synsevne måles. Synsmålingen foretages typisk ved hjælp af en synstavle med bogstaver og tal i forskellige størrelser.
Øjenfotografering
Der tages typisk fem billeder af hvert øje, som sættes sammen til ét billede, hvor man kan se, om der er forandringer i øjet.
Inden øjenfotograferingen dryppes øjnene med pupiludvidende dråber. Dråberne kan svie et øjeblik, men det er nødvendigt for at udvide øjnenes pupiller for at få gode fotos. Pupiludvidelserne giver sløret syn, så længe dråberne virker. Det varer normalt 2-4 timer.
Ting at være opmærksom på, når du skal hjem igen
De udvidede pupiller kan gøre en mere lysfølsom. Derfor er det en god idé at medbringe solbriller til hjemturen.
Anbefalingen er ikke selv at køre bil lige efter undersøgelsen. Det er lovligt, men på grund eventuelt sløret syn og lysfølsomhed kan det være rart at tage tog, bus eller at medbringe en chauffør.
Resultater og opfølgning
Efter fotograferingen vurderes billederne af en sundhedsprofessionel for at afgøre, om der er behov for yderligere undersøgelse og behandling og hvor lang tid, der skal gå til næste kontrol.
Normalt blodtryk
Et forhøjet blodtryk belaster øjnenes blodkar. Derfor er det vigtigt jævnligt at få tjekket sit blodtryk og forsøge at holde det på et normalt og stabilt niveau på 135/85 mmHg.
Hvis man har fået ordineret blodtrykssænkende medicin, er det vigtigt altid at tage medicinen som anvist af lægen.
Læs mere om forhøjet blodtryk
Undgå rygning
Selvom det kan være svært, er det en god idé at undgå at ryge for at forebygge øjensygdom.
Rygning påvirker blodkarrene i nethinden, og der er øget risiko for, at øjenkomplikationer opstår eller bliver forværret, hvis man udover forhøjet blodsukker og blodtryk også ryger.
Læs mere rygestop
Sidst opdateret: 18. februar 2021