Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker
Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker er to blodprøver, som viser, hvordan blodsukkeret har ligget i de seneste 2-3 måneder.
For at regulere behandlingen af diabetes bedst muligt er det nyttigt at vide, hvordan blodsukkeret har ligget over en længere periode. Det kan man finde ud af ved at få taget en blodprøve, der fortæller, hvad det gennemsnitlige blodsukker har været over de seneste 2-3 måneder.
Resultatet kan gives på to måder:
Begge værdier bliver brugt i forskellige sammenhænge, og de er derfor vigtige at kende.
Langtidsblodsukker (HbA1c)
HbA1c står for Hæmoglobin A1c (udtales hæmoglobin-A-et-c). Det er en blodprøve, som måler hvor meget sukker, der har været bundet til stoffet hæmoglobin i blodet (hæmoglobin er det stof, der giver de røde blodlegemer deres røde farve) over de seneste 2 til 3 måneder.
Prøven kaldes også for langtidsblodsukker og måles i enheden millimol per mol (mmol/mol).
HbA1c bruges til at stille diagnosen diabetes og til at vurdere, hvor godt blodsukkeret er reguleret.
HbA1c giver ingen oplysninger om udsving i blodsukkeret, og skal derfor altid vurderes i sammenhæng med personens egne blodsukkermålinger. Desuden er HbA1c en indikator for risikoen for på sigt at udvikle følgesygdomme til diabetes.
HbA1c-værdien kan bruges som et "pejlemærke", så man sammen med sin behandler kan sætte fremadrettede mål.
Mål for HbA1c ved type 1-diabetes
Langtidsblodsukkeret vurderes altid sammen med ens egne blodsukkermålinger, som man foretager derhjemme med et blodsukkerapparat eller en sensor.
Målene herunder er de anbefalede mål fra den nationale behandlingsvejledning, men man aftaler altid et individuelt mål for sit langtidsblodsukker med sin behandler.
For de fleste personer med type 1-diabetes vil målet være at sænke langtidsblodsukkeret (HbA1c) til under 53 mmol/mol.
I nogle tilfælde kan lavere eller højere værdier være relevante. Se forklaringer herunder.
- Generelt behandlingsmål for voksne med type 1-diabetes:
HbA1c under eller lig med 53 mmol/mol - Ukompliceret diabetes (det vil sige ingen tegn på hjerte-kar-sygdomme, gode følingssymptomer, kort diabetesvarighed og ung alder):
HbA1c mellem 48 og 53 mmol/mol - Kompliceret diabetes (det vil sige hyppige insulintilfælde, udbredte følgesygdomme, andre sygdomme og lang diabetesvarighed):
HbA1c under 58 mmol/mol
Ved flere sygdomme samtidig med diabetes kan målet eventuelt være højere.
Middelblodsukker (M-BG)
Middelblodsukkeret er baseret på ens HbA1c-blodprøveresultater. Tallet fortæller, hvad man i gennemsnit ville have målt sit blodsukker til, hvis man havde målt det løbende med sit eget måleapparat i den periode, som HbA1c dækker.
Middelblodsukker måles i enheden millimol per liter (mmol/l). Det er samme enhed, som når man måler blodsukker til daglig. Derfor kan middelblodsukkeret være lettere at forstå end HbA1c-værdierne.
Middelblodsukkeret svarer ikke nødvendigvis til gennemsnittet af de daglige blodsukkermålinger, man har taget derhjemme. Det skyldes, at man sandsynligvis oftest vil måle sit blodsukker på bestemte tidspunkter i løbet af dagen i forbindelse med måltider, eller når man mistænker, at ens blodsukker er enten for højt eller for lavt.

Sidst opdateret: 30. november 2020